Siirry pääsisältöön

Punaviini Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 - viinien kuningas



Riistamakuisen maistelulautasen viiniksi valitsimme 10 -vuotiaan Nebbiolo -rypäleestä tehdyn punaviinin Barolon viinialueelta Italiasta. Viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi kutsuttujen Barolo-viinien sanotaan sopivan erityisen hyvin riistaisille ja vahvoja makuja sisältäville ruoille.


Damilano Lecinquevigne Barolo 2008


Damilano Barolo on saanut nimensä Lecinquevigne,  ”viisi viiniä”, siitä että rypäleet kasvavat viidessä eri kylässä Barolon viinialueella (Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra ja Novelle).
Nebbiolo -rypäle on Pohjois-Italian Piemonten ylpeydenaihe, mutta muualla maailmassa harvinainen ja melko tuntematon. Nebbiolo -nimi tulee sumua tarkoittavasta sanasta nebbia. Alppien läheisyydessä rypäleitä on vanhastaan korjattu syysmyöhällä, sumuisten aamujen jo enteillessä sateen tuloa.
Myöhään kypsyvänä lajikkeena Nebbiolo on altis kosteudesta johtuville sairauksille ja hyvin tarkka kasvupaikkansa suhteen. Se on melko pienisatoinen. Rypäleet ovat suurehkoja, paksukuorisia ja väriltään harmahtavan tummanpunavioletteja. Viinit ovat nuorina tanniinisia, erittäin hapokkaita ja vaativat kypsytystä.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli läpikuultavan kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Lasissa viinistä erottui selkeä ruskehtava reuna merkkinä siitä, että se oli jo kohtalaisen ikääntynyt. Viinin viskositeetti oli korkea, paksut ”kyyneleet” valuivat hitaasti pitkin lasin reunoja.
Kehittyneestä, voimakkaasta ja kerroksisesta tuoksusta erottui heti ensi nuuhkaisulla mausteisuutta, marjaisuutta ja tummaa suklaata. Viinin avauduttua lasissa tuli esiin myös hajuveden kukkaisia (orvokkimaisia) aromeja.
Kypsän täyteläisessä maussa oli melko runsaasti vielä tanniineja. Aromeina erottuivat erityisesti mausteisuus ja marjaisuus (kirsikka). Marjaisuus ei kuitenkaan tullut esille hillomaisuutena. Viinin maku oli pitkä ja intensiivinen. 
Yleisvaikutelmaltaan Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 oli roteva ja tanakka. Skottilainen kuuluisa säkkipillimelodia Higland Cathedral sopii mielestämme hyvin kuvaamaan viinin ”kuninkaallista” olemusta.
Kuuntele: Highland Cathedral
______________________________

Pisteet: 16/20p

Lisätietoa: Viinitalo Damilano Barolo


_________________________________
Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 tuki kauttaaltaan hyvin maistelulautasen makuja. Erityisesti se korosti uunissa kypsennettyjen, maustettujen baatattilohkojen makeahkoa makuvivahdetta. Selväpiirteisenä ja luonteikkaana viininä se oli oiva valinta riistalihalle.
_________________________________

Maistelulautasen koostumus


-saksanhirvi (käristeliha)
-uunissa kuorrutetut bataattilohkot
-sharon (kaki, persimon)
-punajuuri
-pihlajanmarjahyytelö
-soijakastike
-lehtisalaattia

Lisänä ruischipsejä yrttituorejuuston kera.

Lisää maistelulautasesta...

________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu 25.3.2017 (G.D. Vajra Barolo Albe 2007)

________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal