Siirry pääsisältöön

Kuivaa ja makeaa valkoviiniä kana-juustosalaatille



Viinihetkessä oli pitkästä aikaa tarjolla salaatti-iltapala, tällä kertaa sinihomejuustolla höystettynä. Juomaksi valikoitui kuiva valkoviini Uudesta Seelannista. Arvioinnin jälkeen siirryimme nauttimaan sitä salaatin kanssa.

Teimme kuitenkin havainnon, että 100 % Pinot Gris –rypäleestä valmistettu valkoviini jäi selkeästi Roquefort Société –juuston varjoon. Tästä johtuen rinnalle ja vertailtavaksi valittiin tälle juustolle klassisempi vaihtoehto, makea valkoviini Sauternesista Ranskasta.



Sileni Cellar Selected Pinot Gris 2016


Sileni Estates on viinitalo Uudesta Seelannista, joka noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2016 tulee Hawke's Bayn alueelta. 

Pinot Gris –rypäleen juuret ovat Saksassa ja Ranskassa. Rypäleen tunnistaa harmaan punertavasta kuoresta, joka värjää viininsein kullankeltaiseksi. Luonteeltaan Pinot Gris -viinit ovat yleensä alkoholipitoisia, vähähappoisia ja mausteisen hedelmäisiä ja runsasaromisia.

Lajike viihtyy myös Uudessa Seelannissa viileässä ilmastossa, jossa se tuottaa hapokkaita ja aromikkaita viinejä. Erityisesti pohjoisen saaren aurinkoisella Hawke’s Bayn alueella Pinot Gris viihtyy hyvin

.

Maistelukokemukset


Lasissa väri oli kirkas, vaalea oljenkeltainen. Tuoksu puhdas, voimakkaan omenainen. Maku oli kuiva ja Pinot Gris –rypäleestä tehdylle viinille poikkeuksellisen hapokas. Makuelämys oli alkuun voimakas ja sitä voisi kuvata jopa sanalla ”sähäkkä".
Lisäksi maussa oli havaittavissa omenaisuuden lisäksi pähkinäisiä aromeja. Viinin alkoholipitoisuus oli tyypilliselle Pinot Gris –viinille normaalia matalampi (11,5%).










Pisteet 14 / 20p, pronssi





Hinta - Alko

Lisätietoa: 




_____________________





Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille
 Kana-juusto-rucolasalaatin ainesosista Roquefort –juusto vaikutti liian voimakkaalta Pinot Gris:lle. Vertailtavaksi vaihtoehdoksi löytyi viinikaapista makea Castelnau de Suduiraut 2011. Rypälajikkeina tässä viinissä ovat Sémillon 90 % ja Sauvignon Blanc 10 %.

Castelnau de Suduiraut’in makeus ja ryhdikäs hapokkuus soveltui paremmin salaatin makumaailmaan kuin kevyt Pinot Gris, jonka seuraksi salaattiin voisi sopia  esimerkiksi rasvainen kala.




Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille, Viinihetki










Kana-juusto-rucolasalaatti (4:lle)


  • 150 g rucolanlehtiä
  • 2 sellerinvartta
  • puolikas kurkku viipaleina
  • 2 kevätsipulia tai punasipulia viipaleina
  • 2 rkl tuoretta persiljaa pilkottuna
  • 25 g saksanpähkinöitä
  • 350 g luutonta, paistettua kanaa viipaleina
  • 125 g Roguefort –juustoa
  • kourallinen siemenettömiä tummia viinirypäleitä (ei välttämätön)
  • suolaa, pippuria

Kastike

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 rkl sekalaisia yrttejä

Valmistus

1-      Huuhdo rucolanlehdet ja kuivaa ne talouspaperilla. Laita lehdet isoon salaattikulhoon. Lisääs selleri- ja sipuliviipaleet, kurkku, persilja sekä saksanpähkinät. Sekoita huolellisesti. Siirrä kulhon sisältö isolle tarjoilulautaselle. Asettele kanaviipaleet salaatin päälle ja ripottele päälle juusto. Lisää viinirypäleet. Suolaa ja pippuroi.

2-      Kastike: Pane kastikeainekset kierrekantiseen purkkiin. Kierrä kansi kiinni ja ravista perusteellisesti. Voit laittaa ainekset myös kulhoon ja sekoittaa huolellisesti. Pirskota kastike salaatin päälle ja tarjoile.
___________________________________
Lue myös:

___________________________________



SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös