Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2011 ja kesäkurpitsaa

Innoituksen tähän viinihetkeen antoi alunperin ranskalainen, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto, Comté, jota oli tarkoitus käyttää illan aterialla. Juuston pohjalta viinihetkeen valikoitui niinikään ranskalainen Bordeaux / Haut-Medoc – alueen punaviini Chateau Fontesteau 2011.

Huonoksi onneksi Comté –juustoa ei löytynytkään kotipaikkakuntamme ruokakaupoista. Sijaiseksi kelpuutimme kotimaisen, Juustoportin handmade Vuohen GR Grande Reserven, joka osoittautuikin erinomaiseksi korvaavaksi juustoksi kesäkurpitsasta valmistettuun iltapalaan. 

Viinihetki

Chateau Fontesteau 2011 


Chateau Fontesteau 2011 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen. Viini  koostuu Cabernet Sauvignon –rypäleestä (52 %) ja Merlot –rypäleestä (48 %).

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään syvän kirsikanpunainen, lasissa hiukan utuinen ja viskositeetiltaan notkeasti juokseva. 

Tuoksu oli puhdas, melko voimakas ja kohtalaisen kehittynyt. Tuoksusta löytyi vivahteita mustaherukasta ja puumaisista aromeista kuten tammesta.

Maussa oli runsaasti hedelmäisyyttä, tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuutta vähän. Mustaherukkaisuutta ja paahteisuutta.

Juustokuorrutteisen kesäkurpitsan kanssa viinin aromit tulivat esiin paremmin. Aterian yrttinen mausteisuus korosti positiivisesti myös viinin yrttisiä aromeja ja lisäsi viinin jäntevyyttä. Iltapalan seurassa viini osoitti olevansa hyvä ja nautittava ruokaviini, joka voisi sopia myös tummemman lihan esimerkiksi naudanlihapihvin kanssa. Pelkäksi nautiskeluviiniksi emme viiniä suosittelisi.

Pisteet 13 /20. Hyvä


Hinta -  Alko


Lisätietoa: Chateau Fontesteau



Viinihetki

Juustokuorrutteinen kesäkurpista (kahdelle)


1 kesäkurpitsa
broilerin fileesuikaleita 250 g
2 salottisipulia
½ punainen paprika
1 rkl ruokaöljyä
150g yrttituorejuustoa
pizzamaustetta, oreganoa, aromisuolaa
100g Vuohen GR Grande Reserve – juustoraaste

Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus. Laita puolikkaat voideltuun uunivuokaan. Kuutio paprika. Ruskista broilerinfileet pannulla. Kuullota sipuli pannulla. Lisää pannulle paprikakuutiot, kesäkurpitsan sisus pilkottuna, yrttijuustolevite ja mausteet. Jaa täyte kesäkurpitsan puolikkaisiin, sirottele vuohenjuustoraaste päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoa lisänä patonkia tai maalaisleipää.

_____________________________________________

Lue myös:


_____________________________________________



SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös