Siirry pääsisältöön

Äitienpäivämenu

Äitienpäivän kunniaksi nautimme perinteisesti kotona perheen kesken kolmen ruokalajin menun.

Menun aloitti kuiva samppanja Champagne Cuvee Dangin Fays, joka koostuu kolmesta rypäleestä Pinot Noir 80%, Pinot Meunier 10%, Chardonnay 10%.  Alkuruokana tarjolla oli "Parsaa, kampasimpukoita ja vaniljaista sampanja - voikastiketta".  Samppanjaa suositellaan yleensäkin äyriäisruoille ja tässä menussa tuli todistettua tämän yhdistelmän toimivuus.


Viinihetki
Viinihetki


Pääruokana oli "Formaggiolohta, paistettua fenkolia ja sokeriherneitä sekä kermaista vadelma-rosepippurikastiketta". Pääruoan seurana nautittiin italialainen Terlan Vorberg Pinot Bianco Riserva 2013, 100% Pinot Bianco -rypäleestä valmistettu valkoviini.


Viinihetki
Viinihetki

Jälkiruoka "Calvados omenat ja kermavaahto" sai seurakseen valkoisen 10 -vuotiaan portviinin Nieport ´10 Years Old White.

Viinihetki
Viinihetki


Kokonaisuutena menu sopi erittäin hyvin äitienpäivän teemaan. Alkupalan raaka-aineena oli harvinaisempi kampasimpukka. Lisäksi kastiketta oli jalostettu ruokajuomana olleella samppanjalla.

Pääruoan makuun italialaista vivahdetta viinin lisäksi toi Formaggio -juusto sekä fenkoli. Välimeren keittiössä fenkolia käytetään runsaasti, hiukan samaan tapaan kuin meillä Suomessa perunaa.

Jälkiruoan seuralainen, 10-vuotias portviini oli melko vahva omenaiselle jälkiruoalle. Makea valkoviini, esimerkiksi Sauternesista olisi saattanut sopia paremmin.
________________________

Lisätietoa:




_______________________________



SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin